Dacă m-ați ales pe mine de coordonator, vă mulțumesc pentru alegere (și încredere?). Dacă nu m-ați ales, dar, totuși, ne-am întâlnit cu această ocazie, vă asigur că mă voi strădui ca această experiență să fie, înainte de orice, orice altceva decât o traumă.
Cel mai important este ca redactarea lucrărilor voastre să nu fie un proces chinuit (nici pentru voi, dar nici pentru mine :) ). De aceea vă sugerez ca tema aleasă să fie una care în mod real vă stârnește curiozitate și/sau vă este utilă (fie pentru admiterea la următorul nivel de studiu, fie la locul de muncă).
Mai jos las etapele pe care trebuie să le parcurgem împreună pentru a ne asigura că susținerea licenței este trecută cu bine. E foarte posibil să fie complicat să mențineți un ritm constant, la fel cum e posibil să aveți momente în care pur și simplu prioritățile voastre sunt altele. Recuperăm împreună, însă e important să nu sărim niciuna dintre etapele de mai jos.
Este important însă să îmi comunicați dacă vă blocați și dacă sunt lucruri pe care le pot face să depășim acest blocaj. De aceea vă încurajez să-mi scrieți atunci când simțiți că vă pot fi utilă, să participați la întâlnirile online pe care vi le propun și să cereți feedback.
1. Vom lucra în Microsoft Teams - vom avea acolo echipe individuale și va fi principalul canal de comunicare;
2. Vom avea si un grup de whatsapp cu toții de care vă rog să nu abuzăm. Va fi strict cât să anunț întâlnirile de grup și deadline-uri. Mai punem și câte un sticker, din când în când, dar, în general, să păstrăm grupul discret;
3. Vor exista deadline-uri pentru diferite etape - nu e grav dacă le depășim, din când în când. Însă e important să lucrăm susținut. O lucrare de licență sau dizertație nu poate fi scrisă într-o lună. Nici măcar în două. Deci este exclus să vă iviți cu totul de-a gata cu doua luni înainte de depunere. Nu voi semna lucrările de genul acesta.
4. Dacă vă împotmoliți, cel mai bine e să mă anunțați. Pe cuvântul meu că există soluții pentru absolut orice problemă care este sesizată în timp util.
Etapele de redactare (pentru fiecare dintre ele vom avea mici discuții unu la unu, fie în facultate, în calluri) sunt cele de mai jos. Altfel, mare parte din conversații le vom avea în Microsoft Teams (fie calluri, fie în discuții pe newsfeedul de acolo). O să avem și minim două calluri cu toții (voi, aceia pe care îi coordonez, și cu mine) pentru discuții mai în detaliu. În funcție de nevoile voastre, sunt disponibilă oricând pe Microsoft Teams (fie în scris, fie calluri) sau în facultate (însă pentru discuții în facultate, vă rog să le stabilim împreună - ziua, oră).
IMPORTANT: trebuie să vă văd pe fiecare dintre voi, într-o discuție directă, cel puțin de două ori (să discutăm obiectivul de cercetare + la finalizarea culegerii de date).
Pentru primul semestru mă veți găsi marțea, între orele 13.00 - 15.00 pentru consultații (la decanat). Vă rog doar să mă anunțați cu minim o zi înainte că vreți să vorbim, să ne asigurăm că nu sunt deja alți colegi care vin la consultații. Plus - dacă aceasta nu este o opțiune pentru voi (pentru că aveți cursuri), putem discuta să găsim un alt interval convenabil.
Înainte de orice, vă rog să parcurgeți cu atenție acest ghid, publicat pe pagina facultății. Este ghidul oficial al redactării unei lucrări de licențe sau de dizertație și trebuie respectat întocmai: https://sas.unibuc.ro/assets/Studenti/ghid-licenta-dizertatie-final.pdf.
1. Stabilirea obiectivului de cercetare/ipotezelor/întrebării de cercetare: este posibil ca, pe parcursul primei perioade de lucru, să mai așezăm un pic aceste elemente. Însă trebuie să plecăm la drum cu niște obiective clare de cercetare.
2. Lit review: apoi trebuie să documentăm domeniul din care face parte obiectivul de cercetare. Nu există un număr minim de surse bibliografice, la fel cum nu există unul maxim. Ce trebui să știm, însă, e că la nivelul unei lucrări de licențe wikipedia sau definiții din Dex sunt inacceptabile.
3. Dezvoltarea instrumentelor de cercetare: stabilim împreună ce instrument de cercetare e cel mai potrivit pentru lucrarea voastră de licență. Important să știți este că nu voi accepta o lucrare de licență care presupune completarea unui chestionar online către colegii voștri. Discutăm în profunzime despre asta, dacă e cazul. Însă colectarea de date în acest fel este aproape singurul lucru pe care nu-l accept.
4. Testarea instrumentelor de cercetare: pentru că este o lucrare de licență, trebuie să ne asigurăm că utilizăm corect instrumentele de cercetare selectate. Astfel că va trebui să îmi dați transcriptul de la primul interviu/date parțiale colectate prin intermediul chestionarului etc. După ce parcurg aceste materiale, discutăm pentru a definitiva și a integra eventuale îmbunătățiri la instrumentul de cercetare.
5. Colectare de date: pe măsură ce înaintați, o să vă rog să mă țineți la curent. Stabilim împreună câte interviuri sunt necesare/persoane pe care să aplicați un chestionar/ore și locuri de observare.
6. Procesarea datelor: înainte de această etapă vom avea din nou o mică sesiune de feedback.
7. Redactare secțiunea lit review: această secțiune poate fi redactată/editată după ce finalizați parcurgerea literaturii de specialitate (adică în faza inițială) și completată pe parcursul întregului an (în condițiile în care redactarea unei lucrări de asemenea importanță necesită parcurgerea unor texte academice pe tot parcursul semestrului).
8. Introducere, concluzii, bibliografie: și suntem gata.
(Mă veți găsi mereu pe irina.zamfirescu@unibuc.ro sau pe chatul de Microsoft Teams)